Labels

Pages

Followers

Thursday, February 28, 2013

Senyuman Dari BintangSetiakah aku cinta pada NYA? Sejauh mana rasa dan perasaanku untuk kekal mencintai NYA? Terkenang bila di uji dengan gejolak hati aku kaku memilih antara intan dan batu. Aku bungkam mencari antara kilauan dan kegelapan. Semua atas ujian buat diriku untuk mengenal dengan lebih dekat siapa aku yang sebenarnya. Aku cuba menepis semua perasaan lalu. Aku tidak mahu lagi mengulangi kesilapan-kesilapan dulu. Cukuplah Dia yang maha tahu tentang banyaknya dosa-dosaku dahulu.

Aku tahu akan sekian kekhilafanku tapi tika tiba ujian dari NYA , aku seakan tidak mampu. Sebenarnya aku tahu aku mampu. Ya. Aku mampu. Tiap kali diri diuji, satu kesedaran bangkit, merelakan bahawa aku harus menerima setiap apa yang ada di dalam kehidupanku ini. Dia sudah merencanakan sesuatu yang indah buatku. Aku percaya. Aku harus ada rasa sabar yang mendalam. Selagi mana Dia belum mengizinkan, aku harus bersabar dan terus bersabar. Dia sebenarnya telah lama memakmulkan doaku untuk aku menjauhi segala perkara maksiat, mungkar dan mazmumah. Allah. Syukurku padamu.

Alir air dari kelopak pancainderaku masih lagi ada. Aku harus menghargai dan aku perlu terus percaya pada diriku. Siapa aku tanpa keredhaan NYA. Walau aku dihenyat di lautan kebencian yang paling dalam, tetapi aku tahu, aku tidak akan sekali-kali dibenci oleh NYA. Takdir bukan pemutus buatku tetapi aku perlu mencari tadbir untuk aku menerus hidupku. Akan ku bekal dengan pengalaman lalu buat iktibar dalam jiwa.

Bukan nanti tetapi sekarang. Peluang yang ada ini harus aku gunakan. Menjadi yang lebih baik, menjadi anak, pelajar,guru dan suami yang lebih baik. Dan sentiasa tahu bahawa aku adalah hamba Dia.


Andai bisa ku lihat mentari di sana
Takkan mungkin aku merasa gelita
Jika bisa aku berlindung di balik cahaya
Sudah pasti akan ku lakukannya
Tetapi ku tahu Dia tidak mengizinkannya
Dia memberi cinta NYA untuk ku cintai
Dia sentiasa memberi dan tidak pernah henti

Tapi aku..
Aku yang cuba berlari
Berlari dari meraih cinta NYA
Mencari hanya sementara
Buta menilai hakikat pahit
Aku tega tanpa kata

Di mana wahai jiwaku seorang hamba
Hamba pada yang Esa
Aku hanya satu bukan beribu
Penciptaku juga Satu bukan dua bukan tiga
Sedalam mana rasa ini
Makin ku hanyut makin jauh aku lemas
Nafasku kian pergi
Hanya tinggal jasad yang menunggu mati

Allah, sempatkah aku?
Adakah masih punya ruang dan waktu.
Untuk aku laksana apa yang masih terbuku
Menjadi seorang hambamu yang tahu erti Kau yang Satu
Menjadi permata buat ayah dan bondaku
Menjadi pejuang penerus rantai agamamu
Menjadi daie kepada semua makluk yang bernyawa
Menjadi penguat pada sebuah rumah tangga
Sempatkah………..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...