Labels

Pages

Followers

Saturday, January 1, 2011

Kerana Sehelai Sejadah..


Salam tahun baru buat kawan-kawan semua..happy new year..ok hari ni abg mat nak story morry siket…tadi petang a.mat g pekan..ye la nak cari barang sikit..utk tempuhi alam belajar balik..dekat sebula otak a.mat berehat dari membaca cerita tentang sejarah..so kena la sambung balik..al –maklumla..da sem 7 nie kan..terasa jap jer..hihihi..eh sem 7????? Ok2..so pas solat Asar..a.mat kemas2 barang dulu..pastu baru nak gerak ke pekan paling terkenal di Malaysia…kawan2 nak tau pekan ape??? Tekala..kalau student MPSI n SITC tahu kot.hahaa..

Hati rasa berat nak pergi pekan..tapi teringat plak nak beli sejadah baru…awan dan berarak mendung kelabu..tapi xper..a.mat teruskan jua..gi la round pekan yang famous tue..soronok gak..tengah nak beli murtabak ayam..tiba2 a.mat rasa ada air di atas kepala a.mat..sikit2….a.mat biar jela..bak kata my grandpa LET IT GO..BRO..hahaha..sekali air tue makin laju..tue tandanya hujan lebat..alamak kat mane nak berlindung nie…baru beli murtabak..sate..potato spring,kebab, laddu, buah delima, ayam goreng, samosa belum beli lagi nie..ahh…sudah..

Tengah round2 tue tiba2 ada sorang brother jual minyak wangi nie..offer a.mat minya wangi..dia cakap kalau a.mat pakai minyak..wangi nie seluruh gadis kat perak akan suka kat a.mat? what????ishh..motif betol brother tue….dia ckap, lagi wangi dari one drop..a.mat ckpler…a.mat guna minyak atar jer..hak3..tahan 3minggu tau..hihihihi..gurau jer..ok barang makanan da dibeli..tinggal sejadah jer lagi..teringat plak nak beli berus basuh baju…a.mat xsuka hantar kat dobi..membazir and berisiko…di samping dapat melihat sendiri kualiti baju yang di basuh..kta boleh melakukan senaman tangan..hak3..so untuk student universiti..rajin2la basuh baju sendiri yer…

Ok a.mat beli berus nie kat sebuah kedai ternama..rasanya kat tempat korang pun ada.. CERIA 99.. namanya..ceria 99 tapi harga genap jugak..bik bagi nama ceria genap..hee..dah2 kite lupekan pasal nama..kat kedai tue ada 2 orang pekerja wanita berbangsa INDIA..so apa nak pelik plak yer..tengah2 abg mat round kedai tue..tiba2 halwa telinga abg ,mat diterobos dengan gemersik lagu nasyid..lagu in-team—kalimah cinta tue weh…biar betik..haha..

Nie bukan radio tapi mp3 atau cd kot diorang pasang..pastue..tiba2 dengar plak  lagu saudara ABDUL MAHER ZAIN..eh xda abdul la…lagu INSYAALLAH…a.mat da rasa pelik dah nie..tapi syukur gak..mana tahu diorang akan minat dengan agama kita.so sama2 kita doa ye..kawan2…pastu lagu arab plak..agak lama a.mat duk kedai tue sebab hujan terlampau lebat..so tak boleh nak balik lagi..pas habes lagu tue..tiba2..abg dengar plak suara orang arab kat sound tue…eh macam kenal..nie suara imam mekah yang terkenal..kalau tak silap bacaan dari Syeikh Abdul Rahman As-Sudais..alunan surah Yassin..bergema di kedai tu..yang dijaga oleh dua orang wanita india…ini bukan cobaan ini betul2..


NI LER KEDAI DIA..KORANG NAMPAK TAK GAMBAR PEKERJA TUE???

Selalunya kalau kita pergi ke pasaraya yang dijaga oleh bangsa kita..lagu techno,rock,jiwang,…n macam lagi la..bacaan al-Quran??? Ada ker??..ok2 xper..susah jugak nak bergerak hujan lebat nie..tapi a.mat tetap nak beli sejadah baru…so jumpa la pasaraya mini…kali ni pekerja dia semua wanita bangsa kita..muda2 lagi..hihihihi..ap gelak2 hah??  A.mat pun carila n berkenan rasa di hati untuk membeli sejadah yang berwarna hijau tue..lembut..n selesa lagi..ok time nak bayar plak..pastu ada la kawan pada cashier nie…tiba2 dia cakap..”yati,,, (bukan nama sebenar)..mehla aku yang tolong kirakan”..a.mat tersipu2 malu..cashier tue ckpla..”ish..sibuk la ko”..masa tue..kena control macho le sket..haha…wekkk!!!!!...

Pastue abg mat check jap sejadah tue..takut2 ada koyak..dia cakap dah hbes tengok?? A.mat ckap nie langkah berjaga2..manala..tau..kot2 koyak or reject ker..dengan selamba yaaya..cashier tue jawab “amboi,,awak xkan sembahyang sampai koyak..awak sembayang ape tue”..hehe..nasibla senyuman dia ok..n sweat..haha.pas bayar..sempat plak diorang nasihat a,mat..”awak2..jalan elok2 ae..hujan tue..jatuh bangun sendiri tau”..a.mat senyum jer..xper2…hehe.ok..kawan2 dahler..sekian..jumpa lagi !!! .


4 comments:

lynn angel said...

jalan cerita encik ni mcm dlm novel la.. :)


selamat menempuh tahun baru.. ^___^

~aYeeN & SuE~ said...

as salam..huhu..menarik.mgkn jg akk india tu minat lgu2 nasyid..kta doa la nnt dorg tertarik lg mendalam. (a.mat tu husairi ek)..huhu

n4dh!3r4 said...

wah2.. a.mat suka la tu kena ngorat ngan cashier kedai.. haha

Asrul "iLham" Sany said...

nice blog, harap dapat keep in touch ya ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...