Labels

Pages

Followers

Monday, July 30, 2012

PANGGILAN DARI BUMI!Menurut  Imam Anas bin Malik r.a : Bahawasanya BUMI pada setiap hari memanggil dengan 10 kalimat. Bumi berkata dengan….

Panggilan pertama : “Wahai anak cucu Adam, kamu berjalan di atas belakangku, tetapi tempat kembalimu ada di dalam perutku.”

Panggilan kedua : “Kamu melakukan maksiat di atas belakangku dan kamu akan diseksa di dalam perutku.”

Panggilan ketiga : “Kamu bergurau di atas perutku, tetapi kamu akan menangis di dalam perutku.”

Panggilan keempat : “Kamu makan barang haram di atas belakangku, tetapi seluruh ulat berenga akan memakan kamu di dalam perutku.”

Panggilan kelima : “Kamu bersuka ria di atas belakangku, tetapi kamu akan merasa susah dalam perutku.”

Panggilan keenam : “Kamu mengumpulkan barang haram di dalam belakangku, tetapi tidak ingin hancur di dalam perutku.”

Panggilan ketujuh : “Kamu sombong di atas belakangku, tetapi kamu akan menjadi hina dan remeh di dalam perutku.”

Panggilan kelapan : “Kamu berjalan dengan bersuka ria di atas belakangku, tetapi kamu mengalami kesedihan di dalam perutku.”

Panggilan kesembilan : “Kamu berjalan dengan cahaya di atas belakangku, tetapi kamu akan duduk di dalam kegelapan yang gelap gelita di dalam perutku.”

Panggilan kesepuluh : “Kamu berjalan untuk berjemaah di atas belakangku, tetapi kamu akan duduk sendirian di dalam perutku.”

Sedarkah kita dalam hari-hari kita bernafas sang bumi sentiasa merindui dan memanggil kita untuk kembali ke dalam perutnya. Tetapi cukupkah amalan kita untuk berkelana di sana? Bersediakah kita untuk bertemu dengan Pencipta. Dapatkah kita menjawab segala persoalan yang akan dibangkitkan di sana nanti? Semua itu terpulang pada diri kita sendiri.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...